SDG 3: Sănătate şi stare de bine

Articol scris de: Denisa Mihai

Principalul scop al acestui ODD este asigurarea unei vieţi sănătoase şi promovarea bunăstării tuturor, indiferent de vârstă. În continuare vor fi prezentate câteva exemple de campanii/proiecte din România.

„Mâini curate în spitale”

Majoritatea infecţiilor din spitale sunt cauzate de mâinile nespălate. Studiile arată că dezinfectarea mâinilor în mediul spitalicesc se face sub 50% din necesar.

Sursa:Maini curate in spitale

Potrivit raportului ECDC, România avea probleme în privinţa a trei indicatori: dezinfectantul mâinilor cu soluţii pe bază de alcool, camere cu un singur pat (indicator al capacităţii de izolare a pacienţilor infectaţi) şi cadre medicale dedicate prevenţiei şi controlului infecţiilor. Infecţiile nosocomiale nu sunt o problemă doar în spitalele româneşti, ci şi în cele europene. Raportul ECDC mai arăta că, în fiecare zi, în spitalele europene, 80.000 de pacienţi, adică unul din 18, suferă de cel puţin o infecţie nosocomială. Studiul a fost efectuat în peste o mie de spitale din 30 de ţări europene, conform Ministerului Sănătății.

Prin aceasta campanie, populaţia este informată şi conştientizează importanţa spălării mânilor. De asemenea, iată doar câteva situaţii în care ar trebui să ne spălăm pe mâni:

  • înainte de a atinge un pacient;
  • înaintea unei tehnici aseptice;
  • imediat după expunerea la fluide corporale;
  • după atingerea pacientului;
  • după atingerea obiectelor din ambianţa apropiată a pacientului
  • după folosire toaletei;
  • înainte de a mânca, bea sau fuma;
  • înainte de a pregăti mâncare;
  • după contactul cu lenjeria murdară sau deșeuri
  • după tuse sau strănut cu gura acoperită cu mâna.

„Nu antibiotice la-ntâmplare”

 

Sursă: Romania TV

Principalul scop al acestei campanii este să promoveze utilizarea adecvată a antibioticelor prin informarea medicilor şi a publicului nespecialist privind riscul reprezentat de folosirea excesivă şi eronată a acestora.

Pe lângă efectele benefice ale antibioticelor, exista bineînţeles si efecte nedorite, precum candidozele şi diareea severă, atunci când le folosim greşit sau fără recomandarea medicului specialist.

Cei mai mulţi dintre noi luăm antibiotic atunci cand suntem răciţi sau avem gripă, acestea fiind cauzate de virusuri, nu de bacterii. În loc să consumăm mai multe lichide, medicamente pentru răceala/gripă, odihnă suficientă. Antibioticele  nu ne ajută să ne vindecăm mai repede, ba mai mult, ar putea face să ne simțim poate chiar și mai rău, dacă apar efectele secundare amintite: diareea postantibiotică, candidoze.

„Vaccinurile salvează vieţi”

Această campanie are ca principal scop de a informa părinţii despre cea mai importantă şi eficientă metodă de prevenire a bolilor care pot provoca moartea.

Sursa: Despre vaccin

Vaccinul este un preparat biologic care conține microorganisme omorâte sau atenuate, ori fragmente ale acestora. În urma administrării vaccinului, apare un răspuns imun (de apărare) care ne protejează împotriva bolii produse de microorganismele patogene.

Totodată, vaccinul este recomandat şi în timpul sarcinii deoarece asigură apărarea nou-născutului în primele luni de viață şi protecția împotriva anumitor boli ale copilului înainte de naștere (rubeola), pentru  preveni îmbolnăvirile mamei.

 

Surse:

http://mainicurateinspitale.ro/

http://www.ms.ro/antibiotice/

http://desprevaccin.ro/

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *